Att hantera stress på väg

  1. Hantera stress på vägarna

 

Obekant område, oerfarna förare, krävande ledare, detta är bara några av de saker lastbilslivet innebär. Även om många är upp till utmaningen att lotsa en stor last och göra snäva tidsgränser kan denna ofta osedda frustration orsaka stress. Kanske trötthet från alltför många arbetade timmar i en rad eller ens personliga frågor som har krupit in i hytten med föraren men oavsett orsak är stress på vägen en allvarlig fråga. Att hitta orsakerna till stress och lämpliga strategier för att hantera det kan göra någon resa roligare och lastbillivet mycket mer hanterbart.

Vad kan orsaka stress? De 3 viktigaste faktorerna
Att köra lastbil är ett roligt jobb men det är verkligen inte lätt. Trucking kan ta en hel del av en förare och det finns några viktiga faktorer som kan bidra till stress:

• Trafik och resor: Oavsett om det är en obekant väg, en snötäckt backe eller en lång bilkö framför dig kan livet på vägen vara mycket svårt. Medan lastbilstransporter fungerar som ett alternativ till traditionella jobb har det verkligen sin egen stressfaktor.

• Tvister med mottagare: En butikschef vill alltid ha sin leverans tio minuter tidigare och avsändaren vill att du alltid skall vara tillbaka i förtid. Ibland är det omöjligt att göra alla nöjda och det är inte ovanligt för förarna att känna att de dras i tio olika riktningar på en arbetsdag.

• Familj och personliga bekymmer: Långa timmar på vägen betyder tid borta från nära och kära och ibland kan det innebära påfrestningar på även den starkaste relationen. Det är lätt att fokusera på bekymmer och oro, särskilt när man är isolerad på vägen med bara sina egna tankar.

Hantera stress på väg
Lyckligtvis finns det några lösningar åkarna kan använda för att ta itu med dessa frågor och få mer glädje av varje mil. Till att börja med kan vanliga knep som åkarna använder för att hålla sig vaken som att lyssna på hög musik eller dricka koffeinhaltiga drycker faktiskt orsaka en att känna sig mer oroliga och bidra till stress. Med hjälp av att göra detta med måtta kan det sänka stressnivån betydligt.

Dessutom bör varje förare veta att det finns gott om resurser ute för att hjälpa dem att göra sin resa lättare. Ingen lastbilsförare kan vara ensam under sin resa även om de är den enda i hytten. Det finns ju mycket kommunikation generellt. Regler finns för att hjälpa förare att skydda sig från att bli pressade av de organisationer de arbetar med och fler lastbilsförare antar sociala medier för att hålla kontakten med sina nära och kära medan de kör på vägen.

Att veta att stress är naturlig
Det bästa att komma ihåg är att lastbilstransporter är stressande för alla. Även veteraner kan bli stressade. Det viktiga är att veta att denna känsla är naturlig och att det finns resurser för att hjälpa en hantera det. Trucking är ett givande yrke och det kan bli allt bättre när föraren på lämpligt sätt kan hantera sin stress på vägen.

Posted in: