Bergslagstågen

Avsikten med Tåg i Bergslagen är att knyta samman dessa fyra Bergslagslänen Örebro, Västmanlands, Dalarnas och Gävleborgs län. bergslagGenom förbättrad samordning mellan tågen och länstrafikbolagens bussar har det blivit enklare att resa till och från orter i hela Bergslagen.
TRAFIKEN BEDRIVS LÄNGS FÖLJANDE STRÄCKOR
Mjölby – Hallsberg – Ludvika – Borlänge – Falun – Storvik – Gävle
Laxå – Hallsberg – Fagersta – Avesta Krylbo – Storvik – Gävle
Ludvika – Fagersta – Västerås
Mora – Borlänge – Avesta – Sala – Västerås

TÅG I BERGSLAGEN KNYTER SAMMAN DE FYRA BERGSLAGSLÄNEN. VI GÖR ALLT FÖR ATT ÖKA MÖJLIGHETERNA ATT PENDLA TILL ARBETET ELLER STUDIERNA, RESA I TJÄNSTEN ELLER PÅ FRITIDEN.
Alla våra tåg är döpta efter personen som på ett eller annat sätt satt sin prägel på Bergslagen. De har alla anknytning till något av de fyra länen, Örebro, Västmanland, Gävleborg eller Dalarna.

TÅG 9023 – ERNEST CASSEL
Grundade Grängesbergs Grufve AB och Trafik AB Grängesberg–Oxelösund. En av finansiärerna bakom flera stora industriprojekt som tunnelbanan i London och det svenska järnvägsnätet.

TÅG 9020 – DAL JERK
Dahl Erik Olsson. Rättviks främste spelman (1806–1861). Förnyade fiolspelet bland annat med sitt eget sätt att spela.

TÅG 9022 – CHARLIE NORMAN
Pianist, sångare, kompositör, arrangör, underhållare med mera från Ludvika (1920–2005 ). ”Charlie Boogie” var första soloskivan. Samarbetat med Alice Babs, haft egna dansorkestrar och radioprogram, skrivit filmmusik och givit ut självbiografin ”Musikant med brutet gehör”.

TÅG 9012 – JOE HILL
Född Joel Hägglund i Gävle. Arbetare- och protestdiktare, agitator (1879–1915). Skrev en rad internationellt kända kampsånger. Avrättades 1915 för ett mord i Salt Lake City, anses utsatt för justitiemord.

TÅG 9018 – AGNES VON KRUSENSTJERNA
Författare från Gävle (1894–1940). I flera romaner skildrade hon unga kvinnors längtan efter en egen identitet.

TÅG 9024 – WILHELMINA SKOGH
Hotelldirektör (1849–1926). En av Sveriges första stora kvinnliga företagsledare. Chef för Stadshotellet i Gävle, restauratris på Järnvägsrestaurangen och järnvägshotellet i Storvik. Ägde även järnvägshotellen i Bollnäs och Lingbo samt Turisthotellet i Rättvik. Chef för Grand Hotel i Stockholm, lät bygga Foresta på Lidingö.

TÅG 9021 – RONALD ”SURA-PELLE” PETTERSSON
Ishockeyspelare, världsmästare, tränare, förbundskapten (1935–). Född i Surahammar. Spelade där liksom i Södertälje och Västra Frölunda. 270 landskamper i Tre Kronor. VM-guld 1957 och 1962, OS-silver 1964. Ingick i Tre kronors kända ungdomskedja tillsammans med Lars-Eric Lundvall och Nisse Nilsson. Spelat allsvensk fotboll för IFK Göteborg.

TÅG 9019 – CHRISTOPHER POLHEM
Uppfinnare och industriman, ”den svenska mekanikens fader” (1661–1751). Känd för uppfinningar som gagnat Bergslagens gruvnäring som stånggångar för kraftöverföring, gruvmaskiner och polhemshjulet som fortfarande står i Norberg. Konstruerade även polhemsknuten, polhemslåset, pendelur, hammarverk, slussar, broar och dockor, textil- och lantbruksmaskiner med mera.

TÅG 9013 – BO SETTERLIND
Författare och poet (1923–1991). Född i Växsjö, flyttade till Västerås, för att sedan bosätta sig i Strängnäs. Den första egna diktsamlingen var ”Månvagga” 1948. Skrev prosa, noveller, memoarer, dramer, kyrkospel, pamfletter och inskriptioner på kyrkklockor. Också känd för dikten ”Drömmens skepp” som låg på Svensktoppen med Stefan Percy.

TÅG 9019 – KATA DALSTRÖM
Politiker, agitator, författare (1858–1923). Från Bångbro utanför Kopparberg. Anslöt sig till socialdemokratiska partiet, blev en av dess främsta förespråkare och mest känd som kringresande agitator. Gick med i kommunistiska partiet men återvände till socialdemokraterna pga. sitt religiösa intresse.

TÅG 9014 – TORSTEN EHRENMARK
Journalist, radiopratare och kåsör (1919–1985). Född i Lindesberg, uppväxt i Örebro. Utlandskorrespondent i New York, Paris och London för Stockholms-Tidningen, Aftonbladet och Dagens Nyheter. Populär kåsör, inte minst i radio, där han bland annat gjorde 50 Sommarprogram, flest hittills.

TÅG 9025 – MARIA LANG
Pseudonym för Dagmar Lange. Författare, filosofie doktor, rektor (1914–1991). Hennes detektivromaner utspelas ofta i den fiktiva bergslagsstaden Skoga vars verkliga förebild är uppväxtstaden Nora. Debuterade 1949 med ”Mördaren ljuger inte ensam” och har också skrivit deckare med tåganknytning som ”Ånglok nr 16 på fel spår” och ”Ingen returbiljett”.

TÅG 3288 – ANDERS ZORN
Sveriges mest kände konstnär (1860–1920). Född och uppväxt i en småbrukar familj i Mora. Vid 15 års ålder sökte han in på Konstakademien i Stockholm. Han kämpade till en början med fattigdom men skaffade sig snart ett visst anseende som tecknare och akvarellmålare. 1881 träffade han sin blivande hustru Emma Lamm som kom från en förmögen familj. För att tjäna ihop pengar till att bilda familj for Zorn utomlands. 1885 gifte han sig med Emma. Mesta tiden var de bosatta utomlands, men tillbringade alltid någon del av sommaren i Sverige. 1896 flyttade makarna hem och byggde upp Zorngården i Mora.

TÅG 3287 – PUTTE WICKMAN
Musiker, klarinettist och orkesterledare (1924–2006). Han växte upp i Borlänge. Inledde musikantkarriären som yrkesmusiker 1944. 1948 bildade Wickman sin första sextett som var verksam till 1955. 1949 deltog han i den svenska elitorkester, “Parisorkestern”, som blev mycket uppmärksammad vid en internationell jazzfestival. Ett flertal konsertframträdande i Amerika och även i Japan har han gjort.

TÅG 1400 (ITINO) – BJÖRN SKIFS
Artist, sångare, skådespelare (1947–). Född i Vansbro. Låg med sin grupp Blåblus 1974 som första svenska artist etta på amerikanska Billboard-listan med en cover på låten ”Hooked on a feeling”. Den indirekta orsaken var för övrigt en brand på en radiostation. Skifs låt var en av få som räddades från lågorna och låten spelades därför ofta och vann popularitet som spred sig som ringar på vattnet.